Βιβλιοθήκη Ελευθερίου Βενιζέλου

Η προσωπική βιβλιοθήκη του Ελευθερίου Βενιζέλου αποτελεί μια σπουδαία δωρεά για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Χανίων. 
Η συλλογή αυτή αρχικά στεγαζόταν στο σπίτι του στη Χαλέπα, όπου το 1941, έχοντας κάνει κατάσχεση στο σπίτι του οι Γερμανοί κατά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο, κινδύνευε να καταστραφεί και να λεηλατηθεί.


Με ενέργειες του Νικολάου Σκουλά, Δήμαρχο της πόλης και σε συνεργασία με το Νικόλαο Τωμαδάκη, διευθυντή του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης, έγινε η μεταφορά των βιβλίων και αποθηκεύτηκαν προσωρινά στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης έως ότου δημιουργηθεί Δημοτική Βιβλιοθήκη.
Επίσημη γραπτή παραχώρηση της συλλογής αυτής στο Δήμο Χανίων έγινε από την Έλενα Βενιζέλου το 1957. 


Το 1960 με την δημιουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο σημερινό της χώρο, μεταφέρθηκε και τοποθετήθηκε η συλλογή σε ξεχωριστή αίθουσα. Το 2009 έγινε ανακαίνιση της αίθουσας και σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι οργανώθηκε και μηχανογραφήθηκε όλη η συλλογή σύμφωνα με τους κανόνες βιβλιοθηκονομίας. Η βιβλιοθήκη του Ελευθερίου Βενιζέλου περιλαμβάνει 7.177 τίτλους βιβλίων ( τα πολύτομα εμφανίζονται με ένα τίτλο όπως επίσης και τα πολλαπλά αντίτυπα), 378 τίτλους περιοδικών και την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως από το 1833.


Σπάνια και πολύτιμα βιβλία, πολλά από αυτά περιέχουν χειρόγραφες αφιερώσεις από σπουδαίους συγγραφείς που προσέφεραν τα έργα τους στον Ελευθέριο Βενιζέλο. Μέρος της συλλογής αποτελεί το χειρόγραφο ημερολόγιό του, φωτογραφικό άλμπουμ με οικογενειακές φωτογραφίες και προσωπικά του αντικείμενα. 

 

Αποτελεί μουσειακή συλλογή και παράλληλα τόσο ζωντανή αφού τα περισσότερα βιβλία παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για τον ερευνητή.
Με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι η αίθουσα της βιβλιοθήκης του Ελευθέριο Βενιζέλου θα είναι ανοιχτή στο κοινό για ξενάγηση και μελέτη κατά τις πρωινές ώρες λειτουργίας της βιβλιοθήκης.

 

 

(c) 2013 Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων | Website by IMMKO