10/11/2017, «Πάμε Ελεύθερνα» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σταλού.

«Πάμε Ελεύθερνα»

 

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Φιλαναγνωσίας, που οργάνωσε η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, επισκέφθηκαν την Πέμπτη 9 Μοεμβρίου 2017, στις 10 το πρωί, την Δημοτική Βιβλιοθήκη Σταλού, 45 παιδιά της ΣΤ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου  Νέας Κυδωνίας με τους εκπαιδευτικούς κα Φουντζούλα και κα Λογοθέτη για να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα  «Πάμε Ελεύθερνα».

 

Βουτιά στον χρόνο και την ιστορία του τόπου μας έκαναν οι μικροί μας φίλοι με τον Ομηρικό άνεμο να τους δροσίζει και να τους ψιθυρίζει μυστικά για την «Αρχαία Ελεύθερνα».

 

Με οδηγό τους εμψυχωτές του προγράμματος, τους αρχαιολόγους κύριο Κώστα Ψαράκη  και Γιάννη Φραγκάκη, μέσα από αφηγήσεις και video βρεθήκαμε στην Αρχαία Ελεύθερνα.

 

Εκεί στους πρόποδες του Ψηλορείτη, στην καρδιά της Κρήτης, στο Ρέθυμνο αντικρίζουμε την αρχαία πόλη, μέσα σε μια απείραχτη ομορφιά, ανάμεσα στα πλατάνια και τις βενετσιάνικες ελιές αιώνων, που πλέον μοιάζουν με γλυπτά. Μια πόλη που περίμενε την σκαπάνη του καθηγητή Νίκου Σταμπολίδη για να μας μιλήσει μετά από τρεις συστηματικές ανασκαφές του Πανεπιστημίου Κρήτης.

 

Τα Ομηρικά ευρήματα βρίσκουν την θέση τους στο Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας. Μέλισσα και ασπίδα τα σύμβολά της.

 

Τα ευρήματα προκαλούν  τον επισκέπτη, να ανακαλύψει τις προσωπικές ιστορίες, που κρύβονται από πίσω τους. Τους αγέρωχους πολεμιστές, τις περήφανες αρχόντισσες, την αδελφή της θλιμμένης Κυρίας της «Οξέρ», που λέει την ιστορία της , τα φύλλα χρυσού, τις  πολύτιμες πέτρες, τα κοσμήματα, το απολιθωμένο σταφύλι, και επιγραφές που φωτίζουν περιόδους, που η πόλη ήκμασε. Και όλα αυτά στην αυγή του Ελληνικού Πολιτισμού, που συμπίπτει με τον Όμηρο.

 

Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν  με τους εμψυχωτές για το μάθημα ιστορίας.

 

Ευχαριστούμε πολύ τους αρχαιολόγους Κώστα Ψαράκη  και Γιάννη Φραγκάκη.

 

    

ele1

 

ele2                                                                         

 

ele3

(c) 2013 Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων | Website by IMMKO