Ενότητες:

24/4/2018, «Ήρωες, ελάτε να γνωριστούμε!», στις Παιδικές - Εφηβικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων.

150 ήρωες βιβλίων από όλο τον κόσμο προσγειώνονται στις βιβλιοθήκες της χώρας..!!

 

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου στις 23 Απριλίου 2018, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος υλοποιεί το πρόγραμμα «Ήρωες, ελάτε να γνωριστούμε!» και προτείνει στα μέλη του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών μια δράση γνωριμίας με ήρωες της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας και της χώρας προέλευσης τους.

 

Η δράση αυτή συμπίπτει χρονικά με την ανακήρυξη της Αθήνας ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018 προσκαλώντας δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα να συστήσουν αγαπημένους ήρωες που κατοικούν στα βιβλία της διεθνούς παιδικής λογοτεχνίας σε μικρούς και μεγάλους.

 

Κάθε βιβλιοθήκη που παίρνει μέρος στη δράση, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει έναν ήρωα ή μία ηρωίδα από μία λίστα με 150 χαρακτήρες που προέρχονται από 50 διαφορετικές χώρες του κόσμου.

 

Τα παιδιά σε όλη την Ελλάδα καλούνται να συγκεντρώσουν στοιχεία για τον ήρωα ή την ηρωίδα, που έχει υιοθετήσει η βιβλιοθήκη της περιοχής τους και να τον συστήσουν στο ευρύ κοινό: Πού κατοικεί; Ποια είναι τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά του; Ποια είναι τα κατορθώματα και οι περιπέτειες του; Τι ξέρουμε για την οικογένειά του, τις συνήθειές του, τα όνειρά του;

 

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, ως επικεφαλής του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών, θα αναδείξει τους ήρωες της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας, έτσι όπως παρουσιάζονται από τα παιδιά στις βιβλιοθήκες, σε όλη τη χώρα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018, οι ήρωες θα φιλοξενηθούν στις βιβλιοθήκες της Ελλάδας και θα συμμετέχουν σε δράσεις και εργαστήρια που οργανώνονται είτε στο πλαίσιο της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας είτε στα μηνιαία προγράμματα των Βιβλιοθηκών. Τέλος, θα ταξιδέψουν από Βιβλιοθήκη σε Βιβλιοθήκη για να πρωταγωνιστήσουν σε έναν πρωτότυπο διάλογο μεταξύ ηρώων και ηρωίδων.

 

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων συμμετέχει στο παραπάνω πρόγραμμα και οι ήρωες που …υιοθετήθηκαν είναι:

 

• «Κορίτσι», απ’ το παραμύθι «Ανατολικά του Ήλιου και δυτικά της Σελήνης» της Νορβηγίας, για την Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου.
• «Γκιούλιβερ», αγγλικό παραμύθι, για την Παιδική Βιβλιοθήκη Σούδας.
• «Θησέας», ήρωας της μυθολογίας μας, για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σταλού.

 

 

ωωωηρωες4

 

 

ωωωηρωες1

 

ωωωηρωες2

 

ωωωηρωες3

20/4/2018, Στις βιβλιοθήκες κάθε μήνα έχουμε…θέμα! Ο Απρίλιος είναι ένας εικαστικός μήνας.

Έχοντας ως στόχο - για τον μήνα Απρίλιο - την γνωριμία με τον σουρεαλιστή ζωγράφο Ρενέ Μαγκρίτ, δουλέψαμε με τα παιδιά την 3η συνάντηση.


Τα έργα με τίτλο '' Λέξεις και εικόνες" .
Στην πρώτη φάση της δράσης μας, δραματοποιήσαμε το κεφάλαιο '' Η Πίπη βρίσκει ένα σκλουζούκλι'' από το βιβλίο ''Η Πίπη Φακιδομύτη στις νότιες θάλασσες''.


Τα παιδιά παρακολούθησαν την ιστορία της Πίπης με αμείωτο ενδιαφέρον, συζητήσαμε πως γεννιούνται οι λέξεις και πώς αντιστοιχίζονται με τα αντικείμενα. Έτσι π.χ. είπαν ότι η λέξη υποβρύχιο μπορεί να κρύβει μέσα της τον ήχο μηχανής κάτω απ' το νερό και το αντιστοίχησαν με το βρ της λέξης. Ή η λέξη ψησταριά, τον ήχο που κάνει το κρέας που ψήνεται κ.α.


Στη συνέχεια τους ζητήσαμε να φτιάξουν μια δική τους λέξη, να τη ζωγραφίσουν και τέλος να αποκαλύψουν τι σημαίνει η λέξη τους και να δώσουν έναν τίτλο που θα σχετίζεται ποιητικά με την ζωγραφιά τους.
Τα παιδιά ήταν απίστευτα δημιουργικά.! Έφτιαξαν λέξεις με κέφι, όπως: Λακοκόλα που θα πει πλανήτης νεροτσουλήθρα, Σολορέκο που θα πει στραβή πόλη ή Περναντόρο που θα πει απέραντο...και άλλα πολλά.!
Και έδωσαν τίτλους πρωτότυπους στα έργα τους, όπως για τη λέξη κουλοπιπίνη που θα πει το μάτι με τις 4 ίριδες, έδωσαν τον τίτλο ''Μια ματιά που βυθίζεται''.!


Μιλήσαμε για τον Ρενέ Μαγκρίτ… Είδαμε τους πίνακες και τους τίτλους των έργων του Μαγκρίτ και συζητήσαμε όλοι μαζί.
Τα παιδιά συσχέτισαν στοιχεία που πρόσεξαν, έπλασαν ιστορίες, κατά κάποιον τρόπο ονειρεύτηκαν!!!
Χωριστήκαμε με μια ωραία αίσθηση για όλα αυτά που κρύβονται πίσω από λέξεις, πίνακες ζωγραφικής, πίσω απ' το κάθε τι που μας περιβάλλει!


Εμψυχώτρια: Ρούλα Τατσοπούλου
Τετάρτη 18-4-2018 - Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Σούδας
2 τμήματα της Έ΄ Δημοτικού του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σούδας.

 

Στις βιβλιοθήκες κάθε μήνα έχουμε…θέμα! Ο Απρίλιος είναι ένας εικαστικός μήνας. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τους πίνακες του Ρενέ Μαγκρίτ που κρύβουν φιλοσοφικές σκέψεις και ιδέες.

 

 

ωωωμακριτ1

ωωωμακριτ2

 

ωωωμακριτ3

 

ωωωμακριτ5

 

 

16/4/2018, Ο συγγραφέας Ευρυβιάδης Σοφός, συνομιλεί με τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης Ενηλίκων στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Είχαμε τη χαρά, τα μέλη των δύο Λεσχών Ανάγνωσης Ενηλίκων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων, να φιλοξενήσουμε τον Ευρυβιάδη Σοφό, τον μεταφραστή του βιβλίου «Confiteor», εκδ. Πόλις, την Τετάρτη 11 Απριλίου 2018, στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.


Σε κλίμα ζεστό, φιλικό, συζητήσαμε για το βιβλίο, ανταλλάξουμε απόψεις, μιλήσαμε για το ρόλο του μεταφραστή, τη σημασία της καλής μετάφρασης και ακούσαμε την εμπειρία του από την προσωπική γνωριμία με το συγγραφέα.


Ο κ. Ευρυβιάδης Σοφός αφού ευχαρίστησε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων και την προϊσταμένη κα Βιβή Χουδαλάκη, για την ευκαιρία που του δόθηκε να συνομιλήσει με τους ανθρώπους που παρευρέθηκαν στη συνάντηση, ευχαρίστησε και τον κ. Νίκο Βλαχάκη, ψυχολόγο, για την συνδιοργάνωση και τα σημαντικά σχόλια που έκανε για το συγκεκριμένο βιβλίο και για τη μετάφραση στον λογοτεχνικό κόσμο.


Και συνέχισε λέγοντας: «Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα που βασίστηκε στην ανάγνωση του βιβλίου Confiteor. Το κοινό είχε σημαντική συμμετοχή και ένιωσα ότι το βιβλίο κατάφερε να επικοινωνήσει στον καθένα ποικίλα συναισθήματα. Ευχαριστώ όλους τους ανθρώπους που παρευρέθηκαν, είμαι στη διάθεση της Βιβλιοθήκης για μια μελλοντική συνομιλία όπως εκείνη της Τετάρτης.»


Από την πλευρά του ο κ. Βλαχάκης κατέδειξε τη σημασία της μετάφρασης στην αναγνωστική απόλαυση. Υπάρχουν συγγραφείς που καταποντίστηκαν στην Ελλάδα ή δεν έτυχαν της πρέπουσας αναγνώρισης, λόγω του ότι «κακόπεσαν» από τη μετάφραση. Ένας καλός μεταφραστής πρέπει να βάζει αυστηρά όρια στο Εγώ του.

 

Ο καλός μεταφραστής θα πρέπει να μεταφράζει, όχι να παραφράζει, να γράφει τη δική του ιστορία ή να αυτοπροβάλλεται μέσα από το έργο του συγγραφέα. Ιδανικά, το αποτέλεσμα είναι ένα βιβλίο, όπως θα το είχε γράψει ο συγγραφέας, αν ήξερε τη γλώσσα του μεταφραστή. Στις μέρες μας πάντως οι αναγνώστες είναι όλο και περισσότερο υποψιασμένοι, ώστε κίνητρο για την επιλογή ενός βιβλίου να αποτελεί και ο ίδιος ο μεταφραστής.
Ευχαριστούμε τον κ. Ευρυβιάδη Σοφό και τον συνεργάτη μας κ. Νίκο Βλαχάκη!

 

 

ωωσοφος1

 

ωωσοφος2

 

ωωσοφος3

 

ωωσοφος4

13/4/2018, «Η κοτούλα που ήθελε να δει τη θάλασσα» στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων.

Μύρισε Πάσχα στις Παιδικές Βιβλιοθήκες Δημοτικού Κήπου, Σούδας και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σταλού τη Μεγαλοβδομάδα!


Οι παιδικές ψυχές συναντούν ήθη, έθιμα, μυρουδιές, χρώματα, αφηγήσεις, κατασκευές.!


Με οδηγό το βιβλίο του Κρίστιαν Ζολιμπουά «Η κοτούλα που ήθελε να δει τη θάλασσα», η Ρούλα Τατσοπούλου στήνει με επαγγελματισμό μία ξεχωριστή διαδραστική παράσταση και προσκαλεί τους μικρούς μας φίλους σ’ ένα ταξίδι με την «Καρμέλα», πρωταγωνίστρια της ιστορίας.


Ταιριάζει τις λέξεις του παραμυθιού, την μία με την άλλη, με τον δικό της μοναδικό τρόπο. Τις ντύνει με μουσική και η μαγεία του παραμυθιού, γλυκά-γλυκά παραμυθένια απλώνεται στη βιβλιοθήκη. Τα παιδιά κρέμονται από τα χείλη της ...


Παρακολουθούν …. Χαμογελούν…


Και όταν το ταξίδι τελείωσε οι μικροί μας φίλοι εντυπωσιάζονται, εμπνέονται, παίρνουν ψαλίδια, πολύχρωμα χαρτιά και φτιάχνουν στεφάνια με πολύχρωμα αυγά, τα δικά τους πασχαλινά στεφάνια.!


Ευχαριστούν τη Ρούλα και μοιράζουν χαμόγελα και ευχές λίγο πριν τη μεγάλη γιορτή. Η εμπειρία του διαδραστικού προγράμματος μοναδική από την αρχή μέχρι το τελευταίο λεπτό.


Εμψυχώτρια του προγράμματος: Τατσοπούλου Ρούλα, παιδαγωγός θεάτρου.

 

 

koto1

 

koto2

 

koto3

 

koto4

 

koto5

10/4/2018, Ο Ευρυβιάδης Σοφός, μεταφραστής του βιβλίου «Confiteor» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων.

Ο Ευρυβιάδης Σοφός, ο μεταφραστής του βιβλίου «Confiteor» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων.


Οι Λέσχες Ανάγνωσης Ενηλίκων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων, καλούν τα μέλη τους, αλλά και όσους επιθυμούν, να γνωρίσουν από κοντά τον Ευρυβιάδη Σοφό, τον μεταφραστή του βιβλίου «Confiteor», εκδ. Πόλις, αύριο Τετάρτη 11 Απριλίου 2018 και ώρα 8 μ.μ. στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Υψηλαντών 30.

 


Ο συγγραφέας Ζάουμε Καμπρέ μιλάει για τον μεταφραστή του, Ευρυβιάδη Σοφό:


«Θέλω οπωσδήποτε να μιλήσω για τον μεταφραστή μου. Το «Confiteor» είναι το δεύτερο βιβλίο μου, που μεταφράζει στα ελληνικά ο Ευρυβιάδης Σοφός. Ήρθε στην Καταλονία, στο σπίτι μου, για να δουλέψουμε μαζί πάνω στη μετάφραση, όπου είχε απορίες και αμφιβολίες, αλλά και για να με γνωρίσει προσωπικά. Μιλάει και καταλαβαίνει τέλεια τα καταλανικά και ξέρει επίσης όλη τη λογοτεχνική μου παραγωγή καθώς και πολλά έργα της καταλανικής και ισπανικής λογοτεχνίας. Αν αρέσει το «Confiteor» στους Έλληνες αναγνώστες, οφείλεται και στη δική του δουλειά.»

 

 


Βιογραφικό του μεταφραστή:


Ο Ευρυβιάδης Σοφός γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μυτιλήνη. Σπούδασε αρχικά μετάφραση και ξένες γλώσσες στο κολλέγιο Metropolitan College στην Αθήνα και κατόπιν Ισπανική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας. Έκανε μεταπτυχιακό πάνω στη Θεωρία της Λογοτεχνίας και τη Συγκριτική Λογοτεχνία στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του, επέστρεψε στην Ελλάδα όπου και διαμένει έως σήμερα. Εργάζεται ως καθηγητής Ισπανικής Γλώσσας στο Διδασκαλείο του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και ως μεταφραστής ισπανικών και καταλανικών. Με τη ιδιότητα του καθηγητή Ισπανικής Γλώσσας και Πολιτισμού έχει συνεργαστεί με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και με τη Λέσχη του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Η μεταφραστική του δραστηριότητα ξεκίνησε αρχικά με κάποια διηγήματα για λογοτεχνικά περιοδικά.

 


Έως σήμερα έχει μεταφράσει τα εξής βιβλία:


Οι Φωνές του Ποταμού Παμάνο του Jaume Cabré (εκδόσεις Πάπυρος, 2008)
Μπορείς να φας λεμόνι και να μην ξινίσεις τα μούτρα σου; του Sergi Pàmies (εκδόσεις Πάπυρος, 2008)
Το Μέγεθος της Τραγωδίας του Quim Monzó (εκδόσεις Πάπυρος, 2011)
Confiteor του Jaume Cabré (εκδόσεις ΠΟΛΙΣ, 2016)
Μόλσα του David Cirici (εκδόσεις Καλέντης, 2018)
Το επόμενο διάστημα αναμένονται να κυκλοφορήσουν οι μεταφράσεις του στα εξής βιβλία:
Η Σκιά του Ευνούχου του Jaume Cabré (εκδόσεις ΠΟΛΙΣ)
Η Βαλενσιάνικη Βίβλος του Rafael Tasis (εκδόσεις Καστανιώτης)
Η Πλατεία του Διαμαντιού της Mercè Rodoreda (εκδόσεις Καστανιώτη)

 

 

confit1

 

 

confit2

 

30/3/2018, Θερινό ωράριο των βιβλιοθηκών του Δήμου Χανίων.

Από τη Δευτέρα 2 Απριλίου 2018 το ωράριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Χανίων θα έχει ως εξής:

 


Πρωί : Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00 - 14.00

 

Σάββατο 10.00 - 13.00

 

Απόγευμα: Δευτέρα και Πέμπτη 18.00 - 21.00

 


Επίσης το ωράριο της Παιδικής - Εφηβικής Βιβλιοθήκης του Δημοτικού Κήπου θα έχει ως εξής:

 


Πρωί : Δευτέρα έως Παρασκευή 08.30 - 14.30

 

Σάββατο 09.30 - 14.00

 

Απόγευμα: Δευτέρα και Πέμπτη 18.00 - 20.30

29/3/2018, Πασχαλινές δραστηριότητες για παιδιά στις Παιδικές-Εφηβικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων.


''Η κοτούλα που ήθελε να δει τη θάλασσα''


Οι Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων, περιμένουν τους μικρούς μας φίλους, να απολαύσουν... το παραμύθι του Κριστιάν Ζολιμπουά ''Η κοτούλα που ήθελε να δει τη θάλασσα'' από τις εκδόσεις Πατάκη.


"Αυγά, αυγά - όλο αυγά και τίποτε άλλο! Λες και δεν υπάρχουν άλλα πράγματα να κάνει κανείς στη ζωή του" διαμαρτύρεται η Καρμέλα, η κατάλευκη κοτούλα. "Εγώ θέλω να δω τη θάλασσα!" Ο πατέρας της δεν είχε ξανακούσει τέτοια τρελαμάρα. "Τρέχα αμέσως στη φωλιά σου!" τη διατάζει. Αλλά η Καρμέλα έχει άλλα σχέδια στο μυαλό της...


Παιδιά ελάτε, να φτιάξουμε πασχαλινές κατασκευές μέσα από ένα γιορτινό εργαστήρι γεμάτο με χρώματα, πολύχρωμες κορδέλες, κέφι και πολύ φαντασία.!


Αναλυτικά:


-Μ. Δευτέρα 2 Απριλίου 2018, ώρα 11.00 το πρωί, στην Παιδική- Εφηβική Βιβλιοθήκη Σούδας.


-Μ. Τρίτη 3 Απριλίου 2018, ώρα 10.00 το πρωί, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σταλού.


-Μ. Τετάρτη 4 Απριλίου 2018, ώρα 11.00 το πρωί , στην Παιδική- Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου.


Σας περιμένουμε...

 

 

kotoula

29/3/2018, "Οι ποιητές μέσα κι έξω από τη βιβλιοθήκη. Ποίηση παντού!" στην Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη του Δημοτικού κήπου.

Στο πλαίσιο του πιλοτικού-εκπαιδευτικού προγράμματος που σχεδίασε η Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος με θέμα : Στη Βιβλιοθήκη κάθε μήνα έχουμε... θέμα !


Τον Μάρτιο ασχολούμαστε με τη ποίηση.


Με τον τρόπο που μπορεί να συγκινήσει ένα παιδί η ποίηση, τη χαρά που νοιώθει όταν αποκρυπτογραφεί τις λέξεις ενός ποιήματος με τους δικούς του κώδικες κι όχι σύμφωνα με κάποιο φιλολογικό κανόνα η φιλολογική προσέγγιση.


Την Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018 επισκέφτηκαν την Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη του Δημοτικού κήπου η Δ τάξη του 17ου Δ.Σ. Παχιανών , σύνολο 35 παιδιά και ασχοληθήκαμε με τη ποίηση και συγκεκριμένα με την 3η συνάντηση... ..


"Οι ποιητές μέσα κι έξω από την βιβλιοθήκη. Ποίηση παντού!" Ξεκινήσαμε με τα πρώτα γράμματα των ονομάτων των παιδιών. Δίνοντας έναν ήχο, τα παιδιά που τα ονόματά τους άρχιζαν από ένα γράμμα που το δίναμε επίσης εμείς, μας επέστρεφαν με παλαμάκια τον ήχο. Μια πρώτη επαφή με τα γράμματα που αν μπουν στην σειρά φτιάχνουν λέξεις. Σε δεύτερη φάση λοιπόν, δίναμε έναν ήχο σε κάποιο παιδί κι εκείνο μας έλεγε μια λέξη. Αυτό πολύ γρήγορα πέρασε από παιδί σε παιδί κι αφού ακούστηκαν πολλές λέξεις, κλείσαμε το πρώτο στάδιο του παιχνιδιού και συνεχίσαμε κάπως σαν παραμύθι.

Αφήγηση λοιπόν... Μια φορά κι έναν καιρό...σ' έναν πλανήτη που έμοιαζε με εγκέφαλο, ζούσαν λέξεις. Πολλές λέξεις. Πιο πολλές κι απ' αυτές που βρήκαμε πριν λίγο. Θέλοντας να παίξουν και να εκφραστούν άρχισαν να μπαίνουν η μια δίπλα στην άλλη και να φτιάχνουν προτάσεις. Έτσι δημιουργήθηκαν ιστορίες, παραμύθια, μυθιστορήματα...και φυσικά ποιήματα.

Τι είναι όμως ποιήματα; Τα παιδιά μας είπαν την γνώμη τους. Στο στάδιο αυτό δείξαμε τα έργα των παιδιών από τις προηγούμενες συναντήσεις μας για την ποίηση. Έτσι πήραν μια γεύση για το πως αντιλαμβάνονται την έννοια αυτή και άλλοι συνομήλικοί τους.

Το παραμύθι όμως συνεχίζεται... ...οι πιο παιχνιδιάρικες λέξεις σκαρφίστηκαν ένα παιχνίδι. Γίνανε ζευγαράκια ανάλογα με την ομοιοκαταληξία τους και φτιάξανε και ποιήματα με ομοιοκαταληξία. Έτσι φτιάξαμε και με τα παιδιά τέτοια ζευγάρια λέξεων. Ένας έδινε μια λέξη και οι άλλοι έβρισκαν ένα σωρό ομοιοκατάληκτες. Όλα αυτά στο παραμύθι. Γιατί στην πραγματικότητα οι άνθρωποι ήταν εκείνοι που ταίριαξαν τις λέξεις. Οι ποιητές!

Σ' αυτό το σημείο οδηγήσαμε τα παιδιά στα τραπέζια που είχαμε απλωμένα βιβλία ποίησης. Ζητήσαμε απ'τα παιδιά να τα ξεφυλλίσουν και να βρουν ποιήματα που τους αρέσουν. Στη συνέχεια να τα αντιγράψουν στις κάρτες που είχαμε ετοιμάσει, προσέχοντας στο τέλος να αναφέρουν και τον ποιητή.

Τους γνωστοποιήσαμε ότι στην συνέχεια θα βγούμε έξω να τις κολλήσουμε σε διάφορα σημεία, μέσα κι έξω από τον κήπο που βρίσκεται η βιβλιοθήκη μας, για να τα διαβάσουν κι άλλοι. Στα παιδιά άρεσε πολύ αυτή η ιδέα κι έτσι δούλεψαν με πολύ κέφι. Ετοίμασαν τις κάρτες τους και μέχρι να τελειώσουν όλοι, χουζούρεψαν διαβάζοντας στους χώρους της βιβλιοθήκης.

Κι όταν ήμασταν όλοι έτοιμοι ξεχυθήκαμε σε ομάδες για αφισοκόλληση!!!!


Εμψυχώτριες: Μαρία Μαραβελάκη - Ευαγγελία Μαστορακάκη - Τατσοπούλου Σωτηρία

 

poi1

 

poi2

 

poi3

 

poi4

 

poi5

 

poi6

 

poi7

29/3/2018, "Η ποίηση και οι άλλες τέχνες" στην Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου.

Στο πλαίσιο του πιλοτικού-εκπαιδευτικού προγράμματος που σχεδίασε η Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος με θέμα : Στη Βιβλιοθήκη κάθε μήνα έχουμε... θέμα!

 

Τον Μάρτιο ασχολούμαστε με τη ποίηση.

 

Τη Tετάρτη 21 Μαρτίου, γνωριστήκαμε με τα παιδιά της Τετάρτης τάξης του Δημοτικού Σχολείου Βουκολιών, παίξαμε παιχνίδια χαλάρωσης και μετά τα ρωτήσαμε να μας πουν τι είναι ποίημα.

 

Πολύ γρήγορα δίνοντας έναν ήχο σε κάθε παιδί, εκείνο μας έδινε μια λέξη και τα άλλα παιδιά έψαχναν μια ομοιοκατάληκτη - σ' αυτή- λέξη. Έτσι πολύ γρήγορα συνθέσαμε μικρά ποιήματα.!

 

Μοιράσαμε στα παιδιά βιβλία ποίησης και μας διάβασαν ποιηματάκια που τους άρεσαν. Μιλήσαμε και για μεγάλους ζωγράφους που εμπνεύστηκαν από ποιήματα και τους δείξαμε εικόνες με εικαστικά ποιήματα. Οι μικροί μας φίλοι σε κάθε μια, προσπαθούσαν να φανταστούν το θέμα του ποιήματος ή το στοιχείο εκείνο που μπορεί να ενέπνευσε τον ζωγράφο.

 

Μάθαμε και για την ποίηση και την τυπογραφία και είδαμε εικόνες με εικονοποιήματα. Τα παιδιά προσπαθούσαν να φανταστούν τι παριστάνουν και συνεπώς το θέμα του ποιήματος που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης.

 

Αναφερθήκαμε στην ποίηση και στον κινηματογράφο. Τα παιδιά ανέφεραν ταινίες που έχουν δει και που μπορεί να ξεκίνησαν να φτιάχνονται με αφορμή ένα ποίημα.

 

Ποίηση και γλυπτική; Παίξαμε το παιχνίδι του γλύπτη! Ένα παιδί γινόταν το άγαλμα κι ένα άλλο ο γλύπτης. Τους διαβάζαμε ένα ποίημα και με βάση τι τους γεννιέται καθώς το ακούνε ο γλύπτης τοποθετούσε το άγαλμά του, όπως ήθελε. Το άγαλμα ακινητοποιούνταν στη θέση που του όριζε ο γλύπτης!

 

Τέλος, δείξαμε στα παιδιά τις κάρτες με προτάσεις για εργασίες, εξηγήσαμε τι ζητάει η κάθε μια και τους τις μοιράσαμε. Έτσι ανάλογα με τις τέσσερις θεματικές των καρτών, χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες και δούλεψαν με βάση το θέμα που τους δόθηκε, αρχικά ο καθένας μόνος του και μετά ομαδικά φτιάχνοντας ένα κοινό κολάζ με τα έργα τους.!

 

Κλείσαμε τη σημερινή μας συνάντηση με την προτροπή να εκφραζόμαστε μέσω των ποιημάτων με όποια μορφή τέχνης θέλουμε και το αντίστροφο. Να κάνουμε μέσα από τις τέχνες... ποίηση!!!!

 

Εμψυχώτριες: Ευαγγελία Μαστορακάκη - Σωτηρία Τατσοπούλου.

 

poiisi1

 

poiisi2

,

poiisi3

 

poiisi4

 

poiisi5

 

poiisi6

 

poiisi7

23/3/2018, Οι Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου: Τρίτη 27 Μαρτίου & Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018.

2 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

 

Οι Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων γιορτάζουν: Τρίτη 27 Μαρτίου & Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018. Κοντά μας η καταξιωμένη συγγραφέας παιδικών και εφηβικών βιβλίων Ελένη Δικαίου..!!!

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στις 2 Απριλίου, οι Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων γιορτάζουν! Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος δίδουν τη δυνατότητα στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς να γνωρίσουν καταξιωμένους συγγραφείς παιδικών βιβλίων. Ένας ακόμα τρόπος να καλλιεργήσουμε τη φιλαναγνωσία στα παιδιά και είμαστε σίγουροι πως για κάθε παιδί υπάρχει ένα βιβλίο που αγγίζει τις ανησυχίες και τις ανάγκες του.


Η καταξιωμένη συγγραφέας παιδικών και εφηβικών βιβλίων Ελένη Δικαίου καλεσμένη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων, σε ένα εορταστικό διήμερο αφιερωμένο στην παιδική και εφηβική λογοτεχνία, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 27 Μαρτίου & Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη.

 

Οι διήμερες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν συνάντηση με μαθητές δημοτικών σχολείων την Τρίτη 27 Μαρτίου 2018 στο χώρο της Παιδικής-Εφηβικής Βιβλιοθήκης Δημοτικού Κήπου και την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018 με μαθητές γυμνασίων και Λυκείων στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων.

 


Βιογραφικό:


Η Ελένη Δικαίου γεννήθηκε στην Νέα Ιωνία Βόλου στις 17 Νοέμβρη του 1952. Ήταν ένα παιδί που διάβαζε πολύ κι ονειρευόταν να γίνει συγγραφέας. Μεγαλώνοντας συνέχισε να ονειρεύεται, μονάχα που τα όνειρά της τώρα πια τα φτιάχνει ιστορίες που τις μοιράζεται με τους αναγνώστες της.
Από το 1991 ασχολείται αποκλειστικά με την λογοτεχνία για εφήβους και παιδιά. Έργα της έχουν βραβευθεί στην Ελλάδα και το Εξωτερικό και έχουν μεταφραστεί στην Γαλλία και την Κορέα. Το 2004 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά για το βιβλίο της Το μεγάλο ταξίδι του Οδυσσέα.

 

Βιβλία για έφηβους και παιδιά:


(2017) Φόντο σε διπλό καθρέφτη, Εκδόσεις Πατάκη
(2016) Η δημιουργία του κόσμου και οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου, Εκδόσεις Πατάκη
(2015) Ένας ήρωας με... πέταλα, Εκδόσεις Πατάκη
(2015) Θα σε ξαναδώ, φιλαράκι μου, Εκδόσεις Πατάκη
(2015) Ο άνεμος στα μαλλιά της, Εκδόσεις Πατάκη
(2014) Περιπέτειες με μια πριγκιπέσα, Εκδόσεις Πατάκη
(2013) Αναζητώντας τους χαμένους ήρωες, Εκδόσεις Πατάκη
(2013) Η ιστορία ενός άσπρου γατούλη, Εκδόσεις Πατάκη
(2013) Ο Ηρακλής και οι άθλοι του, Εκδόσεις Πατάκη
(2013) Ο Ιάσονας και οι Αργοναύτες, Εκδόσεις Πατάκη
(2012) Η κοιλάδα με τις πεταλούδες, Εκδόσεις Πατάκη
(2012) Οι περιπέτειες του Οδυσσέα, Εκδόσεις Πατάκη
(2012) Το αλογάκι, η τυχερή πασχαλίτσα, μια αρκούδα κι εμείς, Εκδόσεις Πατάκη
(2012) Το μεγάλο ταξίδι του Οδυσσέα, Εκδόσεις Πατάκη
(2011) Θησέας, ο μύθος του λαβύρινθου, Εκδόσεις Πατάκη
(2011) Ο πόλεμος στην Τροία, Εκδόσεις Πατάκη
(2011) Οι θεοί δεν πεθαίνουνε στην Πέλλα, Εκδόσεις Πατάκη
(2011) Όταν στον Όλυμπο ζούσαν οι Θεοί, Εκδόσεις Πατάκη
(2010) Η δημιουργία του κόσμου και οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου, Εκδόσεις Πατάκη
(2010) Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά, Εκδόσεις Πατάκη
(2009) Ηρακλής, ο ήρωας που έγινε αθάνατος, Εκδόσεις Πατάκη
(2009) Ο Ηρακλής και οι άθλοι του, Εκδόσεις Πατάκη
(2009) Τα φαντασματάκια της γυάλινης αυλής, Εκδόσεις Πατάκη
(2008) Τα μαγικά Χριστούγεννα της Δέσποινας, Εκδόσεις Πατάκη
(2007) Θησέας, ο ήρωας που νίκησε το Μινώταυρο, Εκδόσεις Πατάκη
(2007) Θησέας, ο μύθος του λαβύρινθου, Εκδόσεις Πατάκη
(2007) Χριστουγεννιάτικες ιστορίες του δάσους, Εκδόσεις Πατάκη
(2005) Η μαρουδίτσα που έφερε την πασχαλιά, Εκδόσεις Πατάκη
(2005) Ο Ιάσονας και η εκστρατεία για το χρυσόμαλλο δέρας, Εκδόσεις Πατάκη
(2005) Ο Ιάσονας και οι Αργοναύτες, Εκδόσεις Πατάκη
(2004) Θα σε ξαναδώ, φιλαράκι μου, Εκδόσεις Πατάκη
(2003) Οι περιπέτειες του Οδυσσέα, Εκδόσεις Πατάκη
(2003) Το μεγάλο ταξίδι του Οδυσσέα, Εκδόσεις Πατάκη
(2002) Κάτω από τα κάστρα της Τροίας, Εκδόσεις Πατάκη
(2002) Ο πόλεμος στην Τροία, Εκδόσεις Πατάκη
(2001) Το ελατάκι με το κόκκινο σκουφί, Εκδόσεις Πατάκη
(2000) Θησέας ο ήρωας της Αθήνας, Εκδόσεις Πατάκη
(2000) Ιάσονας, Εκδόσεις Πατάκη
(1999) Οι αρχαίοι Θεοί, Εκδόσεις Πατάκη
(1999) Οι ήρωες - Ηρακλής, Εκδόσεις Πατάκη
(1997) Θα σε ξαναδώ, φιλαράκι μου, Εκδόσεις Πατάκη
(1996) Μου μαθαίνετε να χαμογελάω, σας παρακαλώ;, Εκδόσεις Πατάκη

 

pagosmia1

 

pagosmia2

 

pagosmia3

Περισσότερα Άρθρα...

 1. 23/3/2018, Αφιέρωμα στον ποιητή Μιχάλη Γκανά.
 2. 20/3/2018, "Η ιστορία μιας απλής απλώστρας" στην Παιδική – Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου.
 3. 19/3/2018, Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Χανίων, η Περιφερειακή Ενότητα Κρήτης, ο Δήμος Χανίων, η Δημοτική Βιβλιοθήκη και η Δημοτική Πινακοθήκη διοργανώνουν εκδήλωση για τον ποιητή Μιχάλη Γκανά την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018 στη Δημοτική Πινακοθήκη στις 8.00 μ
 4. 16/3/2018, Η απλώστρα ταξιδεύει στην Παιδική- Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου, Σάββατο 17 Μαρτίου στις 11:00 το πρωί
 5. 12/3/2018, Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με αφορμή το βιβλίο της Ελένης Σβορώνου «Ζητείται δικηγόρος με μουστάκια και ουρά»!, στο χώρο της Παιδικής-Εφηβικής Βιβλιοθήκης Δημοτικού Κήπου.
 6. 9/3/2018, Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση αφιερωμένη στη παγκόσμια ημέρα της γυναίκας και με θέμα : «Η συμβολή της γυναίκας στην εξέλιξη της επιστήμης της Αστρονομίας»
 7. 8/3/2018, Παρουσιάστηκε το νεο βιβλίο της Ρέας Γαλανάκη « Δύο γυναίκες, δύο θεές», στον χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων.
 8. 7/3/2018, Παρουσίαση της συλλογής ποιημάτων με τίτλο "Αγήτρα της σκιάς" της Αντωνίας Μποτοτάκη, τη Δευτέρα 12 Μαρτίου και ώρα 7.30 μ.μ. στο χώρο της Βιβλιοθήκης.
 9. 6/3/2018, "Ζητείται δικηγόρος με μουστάκια και ουρά!" της Ελένης Σβορώνου στην Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη στον Δημοτικό Κήπο.
 10. 6/3/2018, «Η γυναίκα και η συμβολή της στην εξέλιξη στην επιστήμη της Αστρονομίας» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων.
 11. 2/3/2018, Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για όλες τις ηλικίες τον Μάρτιο στις Δημοτικές Βιβλιοθήκες των Χανίων
 12. 1/3/2018, Παρουσίαση βιβλίου « Δύο γυναίκες, δύο θεές » της Ρέας Γαλανάκη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων.
 13. 1/3/2018, Προβολή της μικρού μήκους ταινία «Η συνέλευση των ζώων» του Κώστα Φέρρη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων.
 14. 1/3/2018, Συνάντηση της Α΄ Λέσχης Ανάγνωσης Ενηλίκων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων.
 15. 9/2/2018, Εν αναμονή έγκρισης της πρότασης για χρηματοδότηση του έργου "Ανέγερση νεας Δημοτικής Βιβλιοθήκης" ο Δήμος Χανίων.

(c) 2013 Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων | Website by IMMKO