Ενότητες:

22/5/2018, Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ευθύμη Λεκάκη, «Μια θάλασσα δρόμος» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων.

Ο Δήμος Χανίων, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων και οι εκδόσεις Όστρια σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα, νομικού και ιστορικού ερευνητή Ευθύμη Λεκάκη, «Μια θάλασσα δρόμος», την Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018 και ώρα 8μ.μ. στη Βιβλιοθήκη του Δήμου Χανίων, Υψηλαντών 30.


Ομιλητές:


Νικολακάκης Νεκτάριος, ιστορικός-τουρκολόγος, Δρ. εκκλησιαστικής ιστορίας Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης


Πατρελάκη Άρτεμις, φιλόλογος, μέλος του Συνδέσμου Φιλολόγων Χανίων


Πιτσιτάκης Γεώργιος, δάσκαλος-ιστορικός ερευνητής


Τσέγκα Πελαγία-Οζλέμ, το γένος Μπιστολάκη, φιλόλογος-μεταφράστρια, ανταλλάξιμη τρίτης γενιάς


Θα ακολουθήσει:


Θεατρικό δρώμενο από τη Θεατρική Ομάδα Χανίων Μαρίας Λεκάκη και Μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα "Στριφτάλια" με Ταμπαχανιώτικα και Μικρασιάτικα τραγούδια.

 

Lekakis

22/5/2018, Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νέου του βιβλίου του Αχιλλέα Κυριακίδη με τίτλο "Σώμα", στη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Με μεγάλη χαρά, φιλοξενήσαμε την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 , στον χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων, μία ξεχωριστή προσωπικότητα. Τον σεναριογράφο και σκηνοθέτη ταινιών μικρού μήκους, τον σπουδαίο μεταφραστή, αλλά και συγγραφέα, τον Αχιλλέα Κυριακίδη, στην παρουσίαση του νέου του βιβλίου με τίτλο: « Σώμα».

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Βαρβάρα Περράκη με εγκάρδια λόγια καλωσόρισε τον προσκεκλημένο και η Βιβή Χουδαλάκη, προϊσταμένη Δημοτικής Βιβλιοθήκης, αναφέρθηκε στο βιογραφικό έργο και την προσωπικότητα του.

Το έργο του Αχιλλέα Κυριακίδη παρουσίασε η Εύη Βογιατζάκη, Δρ. Συγκριτικής φιλολογίας και Διδάσκουσας στο ΕΑΠ.

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στον νεωτερικό και μετα-νεωτερικό χαρακτήρα του έργου του συγγραφέα και στις ποικίλες διακειμενικές συνομιλίες του με τον Μπόρχες, τον Τζόυς, τον Έλιοτ, τον Καβάφη, τον Σεφέρη και τον Καρυωτάκη κ.ά. σημαντικούς δημιουργούς της διεθνούς και ευρωπαϊκής λογοτεχνίας.

 

Ο ποιητής Λεωνίδας Κακάρογλου, αναφέρθηκε στον σεναριογράφο και σκηνοθέτη Αχιλλέα Κυριακίδη και εμπλούτισε τη συλλογή των αφισών του, με το δώρο του.

 

Η βραδιά έκλεισε με προβολή 2 μικρού μήκους ταινιών και συζήτηση με το κοινό.

 

 

ωωωκυριακιδης1

 

ωωωκυριακιδης2

 

 

 

ωωωκυριακιδης3

 

 

ωωωκυριακιδης4

 

18/5/2018, Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Ζυρράνας Ζατέλη "Τετράδια ονείρων", την Τετάρτη 30 Μαΐου 2018 και ώρα 8 μ.μ. στον χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

O ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ και η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΑΝΙΩΝ, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο "ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ" και τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της ΖΥΡΑΝΝΑΣ ΖΑΤΕΛΗ   "ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΟΝΕΙΡΩΝ"  την Τετάρτη 30 Μαΐου 2018 και ώρα 8 μ.μ. στον χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Υψηλαντών 30).

 

Για τη συγγραφέα θα μιλήσει ο ποιητής ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΚΑΡΟΓΛΟΥ.

 

Για το βιβλίο θα μιλήσει η φιλόλογος, μεταφράστρια και πεζογράφος ΛΙΛΑ ΤΡΟΥΛΙΝΟΥ, με τίτλο ομιλίας: «Η ονειροβιογραφία της Ζυράννας Ζατέλη».

 

Αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός ΝΤΙΑ ΚΟΣΚΙΝΑ.

 

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και η ΖΥΡΑΝΝΑ ΖΑΤΕΛΗ θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της.

 

Τηλέφωνο για πληροφορίες: 28213-41662

 

zateli

15/5/2018, Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αχιλλέα Κυριακίδη "Σώμα", την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 και ώρα 8:00 στο χώρο της Βιβλιοθήκης

Ο Δήμος Χανίων, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων και οι εκδόσεις Πατάκη σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Το βιβλίο», σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του συγγραφέα και μεταφραστή Αχιλλέα Κυριακίδη, « Σώμα », την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 και ώρα 8 μ.μ. στο χώρο της Βιβλιοθήκης
(Υψηλαντών 30).


Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Ευαγγελία Βογιατζάκη, δρ. Συγκριτικής Φιλολογίας
Λεωνίδας Κακάρογλου, ποιητής
Θα ακολουθήσει προβολή μικρού μήκους ταινίας και συζήτηση με το κοινό.

 

 

ωωωσωμα

 

 

11/5/2018, Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με τίτλο: "Ταξιδεύοντας με τα ζώα στη λογοτεχνία"

Μία ξεχωριστή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων, την Τετάρτη 9 Μαΐου 2018. Ταξιδέψαμε στη λογοτεχνία και τη μουσική, διαβάζοντας αποσπάσματα διακεκριμένων συγγραφέων για τα ζώα και τη σχέση τους με τους ανθρώπους.


Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Βαρβάρα Περράκη αναφέρθηκε στην παρουσία των ζώων στη Νεοελληνική και Παγκόσμια λογοτεχνία, κλείνοντας με ένα εξαιρετικό απόσπασμα από το βιβλίο του Μαρκ Τουέιν «Το ημερολόγιο του Αδάμ και της Εύας».


Άνθρωποι και ζώα συμπορεύονται στον πολιτισμό, στον πόλεμο, στη λογοτεχνία, ανέφερε η προϊσταμένη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Βιβή Χουδαλάκη και αναφέρθηκε σε αγαπημένα παιδικά βιβλία με ήρωες τα ζώα. Διάβασε απόσπασμα από το βιβλίο «Αναφορά στον Γκρέκο» του Νίκου Καζαντζάκη και στα μικρά παιδιά που συμμετείχαν αγαπημένες ιστοριούλες με ζωάκια που ενθουσιάστηκαν και συμμετείχαν στην ανάγνωση.


Ο εκπρόσωπος του δικηγορικού συλλόγου Κώστας Γκαζής, αναφέρθηκε στην αξία του εθελοντισμού και στη σημασία που έχει η προστασία των ζώων στις κοινωνίες, αφού αποτελεί δείγμα πολιτισμού.
Η Μαρινέλλα Βλαχάκη, συγγραφέας, σκηνοθέτης, ηθοποιός μας γοήτευσε με το απόσπασμα που διάβασε από το μυθιστόρημα της «Σιλάνς Σιβουπλέ».


Ο Γιώργος Βεργάκης, δικηγόρος, υπεύθυνος της επιτροπής Πολιτισμού του ΔΣΧ διάβασε το απόσπασμα «Δύο σκύλοι» της Γαλάτειας Καζαντζάκη.


Η Μαίρη Μηλιαρά, εκπαιδευτικός, μέλος του συλλόγου "Η προστασία των ζώων", διάβασε του Εμμανουήλ Λυκούδη το διηγηματάκι «Μαρασμός». Οι περιπέτειες ενός καραβόσκυλου και η αφοσίωση του μέχρι το τέλος της ζωής του στον άνθρωπο.
Η διάσωση και η ιστορία της Φανουρίας του αδέσποτου που φιλοξενεί το μέλος του φιλοζωικού συλλόγου, φιλόλογος Άρια Αθανασάκη μαζί με την προβολή του βίντεο και η αφήγησή της, δεν άφησαν κανέναν ασυγκίνητο.
Το κοινό και μέλη της λέσχης ανάγνωσης ενηλίκων μοιράστηκαν με όλους μας αγαπημένα απόσπασμα που τους συγκίνησαν.


Τη βραδιά θαυμάσια επένδυσαν μουσικά ο Θύμιος Τσιμπούρης και η Χριστίνα Κωνσταντινίδου, που μας θύμισαν τραγούδια του Μάνου Λοίζου, της Αρλέτας και του Φοίβου Δεληβοριά.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δήμος Χανίων, η Δημοτική Βιβλιοθήκη, ο σύλλογος "Η προστασία των ζώων" και ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων.

 

 

ωωωζωα λογοτεχνια2

 

 

ωωωζωα λογοτεχνια4

 

ωωωζωα λογοτεχνια5

 

ωωωζωα λογοτεχνια6

4/5/2018, "Ταξιδεύοντας με τα ζώα στη λογοτεχνία" την Τετάρτη 9 Μαΐου 2018, ώρα 8μ.μ. στη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


«Ταξιδεύοντας με τα ζώα στη λογοτεχνία»

Ο Δήμος Χανίων, η Δημοτική Βιβλιοθήκη, ο σύλλογος "Η προστασία των ζώων" και ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων, σας προσκαλούν την Τετάρτη 9 Μαΐου 2018, ώρα 8μ.μ. στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, να ταξιδέψουμε στη λογοτεχνία και τη μουσική, διαβάζοντας αποσπάσματα διακεκριμένων συγγραφέων για τα ζώα και τη σχέση τους με τους ανθρώπους.

 

Διαβάζουν οι:
Μαρινέλλα Βλαχάκη, συγγραφέας, σκηνοθέτης, ηθοποιός
Γιώργος Βεργάκης, δικηγόρος, υπεύθυνος της επιτροπής Πολιτισμού του ΔΣΧ
Μαίρη Μηλιαρά, εκπαιδευτικός, μέλος του συλλόγου "Η προστασία των ζώων".

 

Η εκδήλωση θα είναι διαδραστική και όποιος από το κοινό επιθυμεί να διαβάσει ποίημα ή μικρό απόσπασμα από ένα πεζό που τον συγκίνησε, θα είναι μεγάλη χαρά και για μας.

 

Την εκδήλωση θα συνοδέψουν μουσικά ο Θύμιος Τσιμπούρης και η Χριστίνα Κωνσταντινίδου.

 

 

ωωωζωα λογοτεχνια1

4/5/2018, Στη Βιβλιοθήκη κάθε μήνα έχουμε…θέμα! Μάιος - «Ευρώπη: Οι κοινές μας αξίες»

Στη Βιβλιοθήκη κάθε μήνα έχουμε…θέμα! Μάιος - «Ευρώπη: Οι κοινές μας αξίες»

Συνεχίζοντας, το πρόγραμμα που η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος σχεδιάζει για το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών ο Μάιος είναι αφιερωμένος στην Ευρώπη.

 

 

To 2018 είναι έτος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο διπλός στόχος αυτών των συναντήσεων είναι να ορίσουμε έννοιες όπως πολιτισμός και κληρονομιά και να ερευνήσουμε όψεις της κοινής μας πατρίδας, της κοινής μας ηπείρου, του κοινού πολιτισμού μας, που ονομάζουμε ευρωπαϊκό.

 

 

Η 9 Μαΐου είναι η Ημέρα της Ευρώπης και το 2018 είναι έτος ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Προσεγγίζουμε την ήπειρο που κατοικούμε μέσα από τους μύθους της, την ιστορία της και τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της.

 

Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου.

 

«Ο μύθος της Ευρώπης. Ένα ταξίδι από την Ανατολή προς τη Δύση»

1η συνάντηση: Μυθολογίες.

 

Η Ευρώπη είναι ένας τόπος παλιός που γεννήθηκε από έναν αρχαίο μύθο.

 

Είναι ένας τόπος γεμάτος μύθους και θρύλους που βρίσκονται στην καρδιά της ευρωπαϊκής ιστορίας και κοινωνίας.

Την Τετάρτη 2 Μαΐου 2018, υποδεχτήκαμε 20 παιδιά από την Ε΄ Τάξη Δημοτικού των εκπαιδευτηρίων Θεοδωρόπουλου.

 

 

Τα παιδιά μας μίλησαν για την ετυμολογία των λέξεων ''πολιτισμός'' και ''κληρονομιά'' και πολύ εύκολα έφτιαξαν έναν κατάλογο με όλα αυτά που αποτελούν όψεις του πολιτισμού.

Την γλώσσα, τις τέχνες, το φαγητό, την αρχιτεκτονική.... Και οι μύθοι; Είναι κομμάτι του πολιτισμού; Μας είπαν... ναι!

Έτσι αρχίσαμε να ξετυλίγουμε το κουβάρι...τον μίτο... ''Γύρνα φτερωτή του μύλου, να περάσει το νερό, μέριασε θολό ποτάμι, έναν μύθο να σας πω.''.... Ο μύθος της Αρπαγής της Ευρώπης έρχεται να μας ταξιδέψει, να μας θυμίσει..

Ζωντανεύει μέσα από ήχους, εικόνες από ζωγραφιές, εικόνες από γλυπτά κι όταν τελειώνει....ένα κομμάτι πηλού περιμένει την κάθε ομάδα για να φτιάξει το δικό της ειδώλιο.

 

 

Εμψυχώτριες: Τατσοπούλου Ρούλα, Μαστορακάκη Ευαγγελία

 

ωωωευρωπη1

 

 

ωωωευρωπη2

 

ωωωευρωπη3

 

ωωωευρωπη4

 

1η συνάντηση: Μυθολογίες – β΄ μέρος

 

Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

 

Ξετυλίγοντας το κουβάρι των μύθων, με αφετηρία την αρπαγή της Ευρώπης, μαζί με τα παιδιά της Γ΄ και Δ΄ τάξης του 4ου Δημοτικού σχολείου Χανίων, κάναμε ένα ταξίδι από χώρα σε χώρα μέσα από τους μύθους τους.

Τόποι και μύθοι, σ' άλλους γνωστοί και σ' άλλους άγνωστοι μιας κι ανάμεσα στα παιδιά υπήρχαν και κάποια με ρίζες από άλλες χώρες και κάποια άλλα πολυταξιδεμένα!!!

Ο μάγος Μέρλιν από την Γαλλία, ο κόκορας του Μπαρσέλο από την Πορτογαλία, η Μπεφάνα από την Ιταλία, το κάστρο της Ροζάφα από την Αλβανία, η γυναίκα φάντασμα από την πόλη Λιβόκα της Σλοβακίας, ο δράκος της Κρακοβίας από την Πολωνία και ο σιδερένιος λύκος από την Λιθουανία, ζωντάνεψαν μέσα απ' την ανάγνωση των παιδιών και τις ζωγραφιές τους…

Κι έτσι ο χάρτης της Ευρώπης παίρνει χρώμα μυθικό....και περιμένει τα επόμενα παιδιά που θα τον ολοκληρώσουν ταξιδεύοντας!

 

Εμψυχώτριες: Τατσοπούλου Ρούλα, Μαστορακάκη Ευαγγελία

 

ωωωμυθολογια5

 

ωωωμυθολογια3

 

ωωωμυθολογια2

 

ωωωμυθολογια1

 

 

ωωωμυθολογια4

 

 

 

 3η συνάντησηΟι χάρτες αφηγούνται την Ευρώπη

 

Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

 

Μία συνεργασία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων με " Το δίκτυο Teachers 4 Europe" που υποστηρίζει και συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητες της βιβλιοθήκης για το μήνα Μάιο 2018, με θέμα την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ευρώπη και Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνεργάζομαι, παρατηρώ και μαθαίνω με οδηγό τους χάρτες της Ευρώπης.

Ξεκινήσαμε με μια μικρή κινητική δραστηριότητα με την λέξη ''Ευρώπη''.


Διερευνήσαμε με τους μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων τις προϋπάρχουσες γνώσεις των παιδιών τόσο για την Ευρώπη ως Ήπειρο όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένωση κρατών, λαών και πολιτισμών.

Στη συνέχεια και με βάση τις γνώσεις των παιδιών, εκείνα εργάστηκαν σε μικρές εταιρικές ομάδες (ζευγάρια) προκειμένου να μελετήσουν και να καταγράψουν πολυτροπικά βασικά πολιτισμικά, γεωγραφικά και οικονομικά στοιχεία σχετικά με την Ευρώπη. Τα στοιχεία αυτά παρουσίασαν στην ολομέλεια.

 

Η δράση ολοκληρώθηκε με διασκεδαστικό τρόπο όπου τα παιδιά συνέδεσαν ατομικά τους χαρακτηριστικά με πολιτισμικά στοιχεία των χωρών της Ευρώπης.

 

Εμψυχώτρια: Πόπη Κασσωτάκη- Ψαρουδάκη
Σχολική σύμβουλος Π.Α. Χανίων
Abassador Techers 4 Europe

 

Ευχαριστούμε θερμά την κα Πόπη Κασσωτάκη- Ψαρουδάκη για τη συνεργασία και την εξαιρετική παρουσίαση που ενθουσίασε παιδιά και βιβλιοθηκονόμους!

 

ωωωχαρτες1

 

ωωωχαρτες2


ωωωχαρτες3

 

ωωωχαρτες4

4/5/2018, Παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο: “Η Ρομαντική Λογοτεχνία στο εθνικό κράτος 1830-1880” του Αλέξη Πολίτη, Τετάρτη 2 Μαϊου 2018, Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων.

Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στην παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο: “Η Ρομαντική Λογοτεχνία στο εθνικό κράτος 1830-1880” του Αλέξη Πολίτη, ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

 

«Αυτό το βιβλίο γράφτηκε επειδή κάποια στιγμή ο συγγραφέας του θέλησε να ανακεφαλαιώσει και ιδίως να συμπληρώσει τις γνώσεις του γύρω από ένα θέμα, ανέφερε ο κ. Πολίτης. Και συνέχισε: «Είχα έως τώρα επιχειρήσει ποικίλους ακροβολισμούς σε ζητήματα του 19ου αιώνα, μου χρειαζόταν όμως και επιπλέον πληροφορίες, καθώς και μια συνολική ματιά για να κατανοήσω κάπως καλύτερα τα πράγματα. Αν όμως οι γνώσεις που συγκεντρώνεις δεν αποτυπωθούν σε χαρτί μένουν έπεα πτερόεντα-πετούν και φεύγουν. Το βιβλίο, αν και απέκτησε μεγαλύτερη έκταση, δεν πρόκειται για ένα εγχειρίδιο, παρά για ιστορική αφήγηση που πλησιάζει κάπως το δοκίμιο.»

 

Για το βιβλίο μίλησαν ο κ. Γιάννης Κουτσομύτης, αρθρογράφος, πολιτικός αναλυτής και η κα Έμυ Παπαβασιλείου, πολιτικός μηχανικός.

 

Αποσπάσματα από λογοτεχνικά κείμενα διάβασε ο ηθοποιός Μιχάλης Βιρβιδάκης.

Στο τέλος της παρουσίασης ο κ. Πολίτης απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού.

Τη βραδιά συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Χανίων, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Χανίων.

Τετάρτη 2 Μαϊου 2018 - Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων.

 

ωωωπολιτης3

 

ωωωπολιτης4

 

ωωωπολιτης6

 

ωωωπολιτης5

26/4/2018, Παρουσίαση του βιβλίου του ομότιμου καθηγητή Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Αλέξη Πολίτη "Η ρομαντική λογοτεχνία στο εθνικό κράτος 1830-1880", Τετάρτη 2 Μαΐου, και ώρα 8μ.μ. στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Χανίων και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων συνδιοργανώνουν την Τετάρτη 2 Μαΐου 2018, ώρα 8 μ.μ. στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου “Η Ρομαντική Λογοτεχνία στο εθνικό κράτος 1830-1880” του Αλέξη Πολίτη, ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

 

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:
Γιάννης Κουτσομύτης, αρθρογράφος, πολιτικός αναλυτής και η
Έμυ Παπαβασιλείου, πολιτικός μηχανικός.

Αποσπάσματα από λογοτεχνικά κείμενα θα διαβάσει ο ηθοποιός Μιχάλης Βιρβιδάκης.

 

 

ωωωπολιτης2

 

 

24/4/2018, «Ήρωες, ελάτε να γνωριστούμε!», στις Παιδικές - Εφηβικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων.

150 ήρωες βιβλίων από όλο τον κόσμο προσγειώνονται στις βιβλιοθήκες της χώρας..!!

 

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου στις 23 Απριλίου 2018, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος υλοποιεί το πρόγραμμα «Ήρωες, ελάτε να γνωριστούμε!» και προτείνει στα μέλη του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών μια δράση γνωριμίας με ήρωες της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας και της χώρας προέλευσης τους.

 

Η δράση αυτή συμπίπτει χρονικά με την ανακήρυξη της Αθήνας ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018 προσκαλώντας δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα να συστήσουν αγαπημένους ήρωες που κατοικούν στα βιβλία της διεθνούς παιδικής λογοτεχνίας σε μικρούς και μεγάλους.

 

Κάθε βιβλιοθήκη που παίρνει μέρος στη δράση, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει έναν ήρωα ή μία ηρωίδα από μία λίστα με 150 χαρακτήρες που προέρχονται από 50 διαφορετικές χώρες του κόσμου.

 

Τα παιδιά σε όλη την Ελλάδα καλούνται να συγκεντρώσουν στοιχεία για τον ήρωα ή την ηρωίδα, που έχει υιοθετήσει η βιβλιοθήκη της περιοχής τους και να τον συστήσουν στο ευρύ κοινό: Πού κατοικεί; Ποια είναι τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά του; Ποια είναι τα κατορθώματα και οι περιπέτειες του; Τι ξέρουμε για την οικογένειά του, τις συνήθειές του, τα όνειρά του;

 

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, ως επικεφαλής του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών, θα αναδείξει τους ήρωες της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας, έτσι όπως παρουσιάζονται από τα παιδιά στις βιβλιοθήκες, σε όλη τη χώρα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018, οι ήρωες θα φιλοξενηθούν στις βιβλιοθήκες της Ελλάδας και θα συμμετέχουν σε δράσεις και εργαστήρια που οργανώνονται είτε στο πλαίσιο της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας είτε στα μηνιαία προγράμματα των Βιβλιοθηκών. Τέλος, θα ταξιδέψουν από Βιβλιοθήκη σε Βιβλιοθήκη για να πρωταγωνιστήσουν σε έναν πρωτότυπο διάλογο μεταξύ ηρώων και ηρωίδων.

 

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων συμμετέχει στο παραπάνω πρόγραμμα και οι ήρωες που …υιοθετήθηκαν είναι:

 

• «Κορίτσι», απ’ το παραμύθι «Ανατολικά του Ήλιου και δυτικά της Σελήνης» της Νορβηγίας, για την Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου.
• «Γκιούλιβερ», αγγλικό παραμύθι, για την Παιδική Βιβλιοθήκη Σούδας.
• «Θησέας», ήρωας της μυθολογίας μας, για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σταλού.

 

 

ωωωηρωες4

 

 

ωωωηρωες1

 

ωωωηρωες2

 

ωωωηρωες3

 

 

 

Έφτασε από τη μακρινή Νορβηγία ...'' Το κορίτσι'' , η ηρωίδα μας!!!

 

Ο ήρωας που διαλέξαμε στην Παιδική- Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου Δήμου Χανίων, ...'' Το κορίτσι''… ξεπήδησε από το Νορβηγικό λαϊκό παραμύθι με τίτλο: ''Ανατολικά του Ήλιου και Δυτικά της Σελήνης'' που κατέγραψε ο Πήτερ Κρίστεν Ασμπγιόρνσεν.

 

''Κόκκινη κλωστή δεμένη'' και το παραμύθι ξεκινάει.! Την αφήγηση ακολουθούν ήχοι, μουσικές και τραγούδια! Συνοδοιπόροι μας στο παραμυθένιο ταξίδι του ήρωα μας, 35 παιδιά της Α΄ Δημοτικού από το 14ο Δ.Σ. Χανίων.

Κι όταν ... '' ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα'' , τότε όλοι μαζί ανακαλύπτουμε μέσα από ερωτήσεις τον ήρωα. Ποιος είναι; Που ζει; Έχει οικογένεια, φίλους, εχθρούς..; Πως είναι τα μαλλιά του, τα μάτια του...;

Άλλα τα φανταζόμαστε, άλλα τα ανακαλύπτουμε μέσα από την αφήγηση που προηγήθηκε κι άλλα απ' την εικονογράφηση του Π. Τζ. Λιντς.

 

Και είμαστε πια έτοιμοι να φτιάξουμε σε σκληρό χαρτόνι ''το κορίτσι'' για να μας συντροφεύει στις δράσεις όλης της χρονιάς.

 

Ζωγραφίζουμε…κόβουμε…κολλάμε ….συνεργαζόμαστε… και να έτοιμη η ηρωίδα μας !!!

 

Σας παρουσιάζουμε «Το κορίτσι»!!! που ήλθε και θα μείνει… Περιμένει τους επόμενους μικρούς αναγνώστες, που θα την ολοκληρώσουν…και για ένα ολόκληρο χρόνο θα μας συντροφεύει!

 

Eμψυχώτριες: Τατσοπούλου Ρούλα, Μαστορακάκη Ευαγγελία

 

ωωωηρωες5

 

ωωωηρωες6

 

 

Περισσότερα Άρθρα...

 1. 20/4/2018, Στις βιβλιοθήκες κάθε μήνα έχουμε…θέμα! Ο Απρίλιος είναι ένας εικαστικός μήνας.
 2. 16/4/2018, Ο συγγραφέας Ευρυβιάδης Σοφός, συνομιλεί με τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης Ενηλίκων στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
 3. 13/4/2018, «Η κοτούλα που ήθελε να δει τη θάλασσα» στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων.
 4. 10/4/2018, Ο Ευρυβιάδης Σοφός, μεταφραστής του βιβλίου «Confiteor» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων.
 5. 30/3/2018, Θερινό ωράριο των βιβλιοθηκών του Δήμου Χανίων.
 6. 29/3/2018, Πασχαλινές δραστηριότητες για παιδιά στις Παιδικές-Εφηβικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων.
 7. 29/3/2018, "Οι ποιητές μέσα κι έξω από τη βιβλιοθήκη. Ποίηση παντού!" στην Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη του Δημοτικού κήπου.
 8. 29/3/2018, "Η ποίηση και οι άλλες τέχνες" στην Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου.
 9. 23/3/2018, Οι Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου: Τρίτη 27 Μαρτίου & Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018.
 10. 23/3/2018, Αφιέρωμα στον ποιητή Μιχάλη Γκανά.
 11. 20/3/2018, "Η ιστορία μιας απλής απλώστρας" στην Παιδική – Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου.
 12. 19/3/2018, Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Χανίων, η Περιφερειακή Ενότητα Κρήτης, ο Δήμος Χανίων, η Δημοτική Βιβλιοθήκη και η Δημοτική Πινακοθήκη διοργανώνουν εκδήλωση για τον ποιητή Μιχάλη Γκανά την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018 στη Δημοτική Πινακοθήκη στις 8.00 μ
 13. 16/3/2018, Η απλώστρα ταξιδεύει στην Παιδική- Εφηβική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κήπου, Σάββατο 17 Μαρτίου στις 11:00 το πρωί
 14. 12/3/2018, Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με αφορμή το βιβλίο της Ελένης Σβορώνου «Ζητείται δικηγόρος με μουστάκια και ουρά»!, στο χώρο της Παιδικής-Εφηβικής Βιβλιοθήκης Δημοτικού Κήπου.
 15. 9/3/2018, Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση αφιερωμένη στη παγκόσμια ημέρα της γυναίκας και με θέμα : «Η συμβολή της γυναίκας στην εξέλιξη της επιστήμης της Αστρονομίας»

(c) 2013 Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων | Website by IMMKO